AMSTELLAND – MEERLANDEN – Koeien, paarden en andere weidedieren, evenals honden die naar buiten moeten voor hun behoefte, hebben het zwaar in deze extreme hitte.
Hoewel er geen officieel hitteplan voor dieren bestaat, zijn er uiteraard wel enkele belangrijke richtlijnen om als baasje op te letten. Davine Lambert, persvoorlichter van de Dierenbescherming, benadrukt dat in de eerste plaats voldoende vers drinkwater heel belangrijk is. “Daarnaast moeten dieren in de wei kunnen schuilen onder bomen of een afdak. Voor honden die even naar buiten moeten om hun behoefte te doen, kunnen de voetzooltjes worden ingesmeerd met vaseline ter bescherming tegen het hete wegdek. Ook katten hebben baat bij een koele schuilplek binnenshuis.”, aldus Davine.
Signalen om op te letten
Hoe weet je nu of je dier het te warm heeft? Er zijn een aantal signalen waar je alert op moet blijven: de slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.
Een andere tip is om goed op de ademhaling te letten. Tel op een koele dag een keer de ademfrequentie bij je dier, zodat je weet hoe de normale ademhaling van je dier is. Door deze te vergelijken met de ademhaling op een warme dag kun je goed monitoren wanneer je dier te veel last krijgt van de tropische temperaturen.
Voor nog meer tips over hittestress en de zomer kun je altijd kijken op de website van de Dierenbescherming.
Bron: Dierenbescherming
Foto: anvel, Pixabay
Auteur: Cisca van Driel