SCHIPHOL – Stilzitten tijdens een lange vliegreis kan gevaarlijk zijn, maar luchtvaartmaatschappijen waarschuwen hun passagiers hier nauwelijks voor. Daarom is de Trombosestichting een petitie gestart om hier verandering in te brengen.
Wie langer dan vier uur stilzit in een vliegtuig, loopt namelijk een verhoogd risico op trombose. Zeker als er weinig beenruimte is of als je voeten de grond niet raken, kunnen bloedvaten in de benen worden afgekneld. Ook factoren zoals uitdroging en de lage luchtdruk in vliegtuigen vergroten het risico. Dit risico geldt niet alleen tijdens de vlucht, maar kan zelfs tot acht weken na de reis problemen veroorzaken.
Volgens de Trombosestichting krijgt naar schatting één op de 4.500 reizigers een trombose na een vlucht van meer dan vier uur. Gezien de miljoenen passagiers die jaarlijks van en naar Schiphol vliegen, loopt dit aantal flink op. De Trombosestichting: “Als je je realiseert dat er alleen al in de maand mei meer dan 7.500 intercontinentale vluchten waren van en naar Schiphol, met in totaal ruim 1.650.000 passagierspassagiers aan boord, dan is het aantal mensen dat als gevolg hiervan een trombose krijgt aanzienlijk.”
Simpele tips zoals regelmatig bewegen tijdens de vlucht, ruim zittende kleding dragen en voldoende water drinken, kunnen al veel verschil maken. “Trombose is niet altijd te voorkomen, maar goede voorlichting kan het risico aanzienlijk verkleinen”, stelt de Trombosestichting.
Met de petitie roept de stichting luchtvaartmaatschappijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en reizigers actief te informeren, zowel bij het boeken van de reis als tijdens de vlucht zelf. Nu de zomervakantie voor de deur staat en veel Nederlanders het vliegtuig pakken, hoopt de stichting dat zoveel mogelijk mensen de petitie zullen tekenen.
Meer informatie en de petitie zijn te vinden op de website van de Trombosestichting: www.trombosestichting.nl.
Bron: Trombosestichting
Foto: beeldbank Gemeente Haarlemmermeer
Auteur: Tessa Huisman