UITHOORN – “Heeft een enquête eigenlijk wel zin?” Dat is een veelgehoorde reactie bij het lezen van het besluit over de inrichting van het Amstelplein en het plein voor het Gemeentehuis. In een enquête op Uithoorn denkt mee konden inwoners meebeslissen over het ontwerp van de pleinen, maar naar de antwoorden lijkt niet echt te worden gekeken.
Voor het plein bij het Gemeentehuis kon men kiezen of het Zijdelmeer gedeeltelijk zou worden doorgetrokken. Daarnaast konden respondenten aangeven of de bestaande muren vervangen moesten worden door groene wanden of stenen muurtjes en welke nieuwe brug zij mooier vonden.
Het Amstelplein zou ingericht kunnen worden met ronde of rechte vormen, houten of ijzeren banken en wel of geen bedriegertjes: dat zijn waterstraaltjes die omhoog spuiten. Dit laatste zou een waterelement zijn wat ook hittestress kan verminderen op warme dagen.
Bedriegertjes blijken bedrog
Uit de enquête bleek dat 56 procent koos voor bedriegertjes. CDA en DUS hebben hun best gedaan om de keuze van de bewoners op te volgen, maar dit bleek helaas niet haalbaar te zijn. Toen de aanschaf te duur leek te worden heeft het CDA nog aangegeven bij de raadsvergadering dat er goedkopere alternatieven zijn. Uiteindelijk is er toch voor gekozen om dit waterelement te schrappen. Ook de brug bij het gemeentehuis gaat niet door.
Werkwijze van enquêtes
Heeft de gemeente dan weer niet geluisterd naar de inwoners? Waarom laat men in de enquête een keuze die ze niet kunnen waarmaken? Rick FM legde deze vragen neer bij wethouder Jan Hazen, waaruit blijkt dat de gemeente anders werkt dan verwacht. Wethouder Hazen: “In een enquête zijn verschillende opties opgenomen en met de uitslag van de respondenten gaat de gemeente aan de slag om prijsopgaven te laten maken.”
De respondent gaat er dus vanuit dat de prijzen al zijn opgemaakt en de keus van de inwoner de doorslag geeft, maar deze prijzen worden pas berekend aan de hand van de enquêteresultaten. Als de prijsopgaven bekend zijn beslist de Raad welke keuze er wordt gemaakt en bepalen zij hoeveel geld ze vrij willen maken voor het opknappen van de pleinen.
Er wordt nog wel gekeken waar eventueel een waterelement geplaatst kan worden in de gemeente, maar dit zal niet op het plein zijn. Wel is het zaak om zo snel mogelijk de muurtjes bij het Zijdelmeer aan te pakken. Die zijn nu gestut, maar de gemeente laat weten dat dat niet voor lange duur is. Alle informatie over de enquête en de uitslagen kunt u lezen op uithoorndenktmee.nl
Bron: wethouder Hazen, gemeente Uithoorn
Foto: RickFM/Ron Koppenol
Auteur: Ria Tammer